آبیاری قطره ای بهتر است یا غرقابی؟
یکی از مهم ترین فرآیند هایی که کشاورز یا باغدار باید بداند از چه نوع آبیاری برای آب دادن به نهال هایش استفاده کند. اطلاع دارید که دو نوع روش آبیاری داریم: آبیاری غرقابی و قطره ای. هر کدام از این روش ها مزایا و معایبی دارند که با توجه به شرایط اقلیم، نوع خاک، نوع محصول و سایر عوامل مناسب بودن روش آبیاری را برای شما تعیین می کند. در این مقاله می خواهیم این دو نوع آبیاری را برای شما عزیزان توضیح دهیم و به شما اطلاعات کافی در این زمینه بدهیم.
آبیاری قطره ای، روشی مدرن
همتن طور که از نامش مشحض است در این روش صورت قطره ای یعنی با قطرات کوچک و مستقیم به ریشه گیاهان وارد می شود. این روش به دلیل راندمان بالای آبیاری، کاهش تبخیر و تعرق، بهبود کیفیت محصول و امکان کوددهی همزمان با آبیاری بسیار محبوب است.
مزایای آبیاری قطره ای که باید بدانید
روش قطره ای به صورت تدریجی آب را مستقیما به ریشه گیاه می رساند که باعث کاهش هدر رفتن آب به دلیل تبخیر یا نفوذ عمیق در خاک می شود. این روش تا 50 درصد در مصرف آب صرفه جویی می کند.
اگر این نوع آبیاری بصورت منظم انجام شود و نکات مهم رعایت شود(با فراهم کردن رطوبت کافی و به موقع) شرایط بسیار مناسبی برای رشد بهتر نهال ها فراهم می کند. این شرایط باعث می شود کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی افزایش یابد.
می دانید که این آبیاری باعث می شود شوری خاک کاهش یابد. آبیاری قطره ای نمک های موجود در خاک را شست و شو می دهد. از جمع شدن آن ها در کناره های ریشه گیاهان جلوگیری می کند. این روش با کنترل دقیق توزیع آب به حفظ تعادل شیمیایی خاک کمک کرده و مانع از تجمع نمک های مضر در ناحیه ریشه می شود. که در نتیجه به بهبود شرایط رشد گیاهان کمک می کند.
در مناطقی که مرطوب است و خاک رطوبت مناسبی را دارد امکان رشد علف های هرز بسیار پایین است. در این روش آب تنها به ریشه گیاه اصلی می رسد و سطح وسیع خاک مرطوب نمی شود بنابراین شرایط برای جوانه زنی و رشد علف های هرز کاهش می یابد.
معایب آبیاری قطره ای که کمتر کسی به شما می گوید!
راه اندازی این روش اب دادن به نهال و درختان بسیار هزینه بر است و در ابتدا نیاز به سرمایه قابل توجهی دارد. جدای از آن احتمال گرفتگی قطره چکان ها هم وجود دارد که مانع از رسیدن اب به درخت و نهال می شود و باید حواستان به این موضوع باشد. این روش آبیاری یکنواختی برایتان به ارمغان نخواهد آورد و تحت تاثیر فشار آب قرار دارد.
آبیاری غرقابی، روشی سنتی
در این روش بیشتر در کشت های سنتی و محصولات آب دوست مانند برنج استفاده می شود یا در مناطقی که منابع ابی غنی دارند. اما این روش برای محصولات باغی و در مناطقی که آب محدود است توصیه نمی شود. در این روش آبیاری زمین کشاورزی به طور کامل با اب پوشانده می شود. می دانید که این روش آبیاری از ایام القدیم وجود دارد و از ساده ترین روش های آبیاری می باشد. در بسیاری از مناطق به دلیل سادگی و هزینه پایین همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش آب بصورت مستقیم از کانال ها یا منابع آبی به مزرعه هدایت شده و سطح زمین را می پوشاند.
مزایای ابیاری غرقابی
همان طور که برایتان توضیح دادیم این روش به دلیل ساده بودن و هزینه پایین بسیار مناسب است. نیازی به تجهیزات پیچیده و فناوری های پیشرفته نیست و با استفاده از کانال ها و سیستم های انتقال آب ساده می توان زمین را آبیاری کرد. به همین دلیل هزینه های اولیه برای راه اندازی این سیستم بسیار پایین تر از سایر روش های آبیاری است.
بهتر است این مسئله را نیز با شما عزیزان در میان بگذاریم که این آبیاری مناسب برای مناطقی است که شیب دار هستند. در زمین هایی که شیب دارند آب به راحتی از قسمت های بالاتر به پایین تر جریان می یابد و به طور یکنواخت سطح زمین را می پوشاند. آبیاری غرقابی با بهره گیری از نیروی جاذبه بدون نیاز به پمپ ها و تجهیزات پیچیده آب را به تمام نقاط و سطوح زمین باغ می رساند. این ویژگی آن را به یک گزینه مناسب برای مناطق کوهستانی و زمین های با شیب زیاد تبدیل کرده است.
معایب ابیاری غرقابی را قبل از اجرا بدانید
هدر رفتن بسیار آب ضرر زیادی به جامعه می زند. مقدار زیادی از آب در اثر تبخیر و نفوذ عمقی هدر می رود. در روش غرقابی سطح گسترده ای از زمین با آب پوشانده می شود که منجر به تبخیر زیاد آب می گردد. علاوه بر این مورد آب به عمق خاک نفوذ می کند و به ریشه های گیاهان نمی رسد که منجر به هدر رفت منابع آبی می شود. این روش در مناطق کم آب مناسب نیست.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه